Snídaně je základem celého našeho dne. Právě od ní se odvíjí, jaký náš den bude, jak se budeme cítit, jaká bude naše nálada i pozdější množství energie a celkové chutě. Tento fakt už je poměrně známý, protože se stále více poukazuje na to, jak důležité je snídat. Chcete-li tedy alespoň trochu holdovat zdravým návykům rozhodně se tohoto pravidla držte.
No jo ale co dělat, když nemáme času na zbyt, zaspali jsme a zkrátka a jednoduše nemáme čas na přípravu dokonale vypadající, a ještě lépe chutnající snídaně, ve které budou zastoupeny všechny důležité složky pro naše tělo v ideálním poměru? Tato situace potká jedou za čas každého z nás. A jaké je její nejčastější řešení? Jednoduše sáhneme po krabici kupovaného müsli ze supermarketu, kterou si schováváme právě pro tyto situace, nasypeme si ji do misky jen tak samotnou anebo v kombinaci s jogurtem anebo třeba mlékem. Jako bonus navíc ještě máme dobrý pocit z toho, že jsme měli dobře chutnající, a ještě i zdravou snídani. Je tomu ale skutečně tak?
Budeme-li se bavit o müsli v obecné rovině, mohli bychom jej rozhodně zařadit do kategorie zdravých snídaní. Nalezneme zde totiž všechny prvky, které zaručí správné nastartování těla do nového dne. Významným atributem, který by ve snídani neměl chybět je vláknina a sacharidy, které máme v müsli zastoupené v podobě ovesných vloček a sušeného ovoce. Dalším komponentem jsou zdravé tuky v podobě nejrůznějších semínek, například lněných, dýňových, slunečnicových anebo třeba chia, a oříšků. Nejvhodnější je kombinace cereálií s kvalitním bílým jogurtem a třeba i čerstvým ovoce. Tato kombinace nás totiž mnohem více zasytí, než jen müsli s mlékem a také bude celá snídaně mnohem roztažitelnější a pestřejší. Rozhodně nevolte cestu jen suchých cereálií, protože vás nezasytí a vy poté budete mít mnohem větší tendence něco ujídat anebo si dopřát nějakou tu porci sladkého navíc.
Proč se tedy müsli moc často nedoporučuje? Problémem je, že v kupovaném müsli, najdeme opravdu velké množství přidaného cukru, tuku, nejrůznějších fruktózových a glukozových sirupů a další nepotřebné chemie. Při výběru si tak dávejte velký pozor na složení a také rozlišujte, zda se jedná o müsli pečené anebo klasické sypké. U pečeného se totiž dá předpokládat, že je zde ještě navíc přidaný další tuk.
Vůbec nejlepší variantou je připravit si pečené müsli u vás doma. Nejen že budete přesně vědět, že se zde nenachází žádné skryté cukry, ale také si zde přidáte vše, co vám chutná. Jako bonus budete mít dobrý pocit z odvedené práce.