Ostružiny jsou užitečné nejen plody, zužitkovat můžeme také listy. Plody obsahují hodně vitamínu C, A, vitamíny skupiny B a Biotin – vitamín pro zdravé vlasy a pokožku. Z minerálních látek ostružiny obsahují fosfor a železo.
Plody obsahují velké množství antioxidantů, které pomáhají čelit volným radikálům a posilují imunitu. Ostružiny mají extrémně vysoký obsah fenolových sloučenin, které pomáhají tělu bojovat proti virovým a bakteriálním infekcím.
Listy mají podobné účinky jako plody.
Velmi prospěšné jsou při
– průjmu
– zánětu v dutině ústní
– při hojení ran
– posílení imunity
a dalším chorobám .
Listy i plody mají svírající a stahující účinek, podporují trávení, snižují horečku a působí mírně močopudně. Prospěšné jsou proto i při léčbě ledvin a zánětu močových cest.
Listy ostružin se používají ve směsi s listy maliníku a jahodníku. Touto kombinací si připravíme lahodný čaj. Účinek čaje se ještě zvýší pokud, listy upravímefermentací. Zvýrazní se chuťové vlastnosti i působení tříslovin. Úpravu fermentace zvládneme vlastními silami.
Jak probíhá fermentace?
Čerstvě natrhané listy necháme zavadnout na čistém pláténku 12-24 hodin. Pak lehce převálíme kuchyňským válečkem, aby listy pustily šťávu. Potom listy přikryjeme další vrstvou látky a igelitem a vše po celé plaše zatížíme. Listy se bez přístupu vzduchu zahřejí, zapaří a zčernají. Fermentace je hotová za 24-48 hodin. Nakonec odstraníme všechny vrstvy, provzdušníme a necháme dosušit.
Když čaj dochutíme čerstvě nasbíranými plody ostružin a vychladíme, určitě si na tomto osvěžujícím nápoji pochutnáme.
Ostružinový čaj je jedním z mála bylinných čajů, který mohou pít pravidelně a bez obav děti a těhotné ženy. Kdy sklízet ostružiník? Listy sbíráme nejlépe v květnu až červnu.
Denně bychom měli sníst hrst čerstvých ostružin.
28.4.2023